Bröstreduktion

En av de mest nöjda patientgrupperna inom plastikkirurgin är de som genomgått en bröstreduktion. De som inte har stora bröst förstår inte det enorma obehaget och smärtan som är förknippat med dem. Fördelarna med en bröstreduktion är fysiska, mentala och kosmetiska. Om ingreppet utförs väl kan man samtidigt ta bort överflödig bröstvävnad och ge dig bröst som du är stolt över.

Kategori:
 • Beskrivning

  En av de mest nöjda patienterna inom plastikkirurgin är den som genomgått en bröstreduktion. De som inte har stora bröst förstår inte det enorma obehaget och smärtan som är förknippat med dem. Folk tror vanligen att stora bröst är en välsignelse, något som alla kvinnor vill ha, men stora bröst kan faktiskt vara ett betydande handikapp. Kvinnor med stora bröst kan inte ha normal kläder, de har ont ryggen och nacken, har svårt att träna plus en hel del andra liknande problem. Efter en bröstreduktion känner många som att en stor börda lyfts från deras axlar. Nu slipper de märken efter tunga bh-band, utslag och att bära omkring på en massa extra vikt. Det är en oerhörd lättnad. Det är inte ovanligt att en patient med stora bröst också är överviktig. Det bästa för dessa patienter är att försöka bli av med så mycket vikt som möjligt – av flera skäl.

  Det är viktigt att påpeka att en bröstreduktion inte enbart är en förminskning utan också ett kosmetiskt ingrepp. Det borde i alla fall vara ett kosmetiskt ingrepp. För de flesta kvinnor är brösten väldigt viktiga och det är viktigt att bröstreduktionen också medför en kosmetisk förbättring. Trots att din läkare har förmågan att utföra en bröstreduktion med ett kortare ärr än normalt är ärr ofrånkomligt. Ärret löper längs hela vårtgården och längs med bröstet ned till bröstvecket (om du har väldigt stora bröst kan det vara nödvändigt med ett kort snitt i bröstvecket också, men det är ovanligt). Ärren blir vanligtvis ganska röda under de första två månaderna, men de bleknar inom ett år. En patient som överväger en bröstreduktion måste vara beredd på ärren och tänka att de istället fått lättare, yppigare och mer attraktiva bröst. I själva verket syns inte ärren ens när en kvinna har mycket avslöjande kläder.

  Fördelar

  Fördelarna med en bröstreduktion är fysiska, mentala och kosmetiska. Om ingreppet utförs väl kan man samtidigt ta bort överflödig bröstvävnad och ge dig bröst som du är stolt över. Här är några av de många anledningarna till varför du ska genomgå en bröstreduktion :

  • Lindrar smärta i nacke och rygg
  • Lindrar utslagen under brösten
  • Reducerar vikten så att träning och andra aktiviteter blir lättare
  • Förbättrar andning och dålig hållning
  • Tar bort märken efter bh-banden på axlarna
  • Gör att kläderna sitter bättre
  • Ger bröstvårtorna en ungdomligare placering
  • Ger både lyft och förminskning

  Är du en lämplig kandidat för en bröstreduktion?

  Generellt sett vet patienter hururvida de är en lämplig kandidat för bröstreduktion redan innan de läst det här. De plågas av de problem som listas som frågor nedan. Ofta är den viktigaste frågan vilket som är lämpligast; en bröstreduktion eller ett bröstlyft. Bägge ingreppen inbegriper ett lyft samt omformning av brösten, men en bröstreduktion innebär också att man tar bort betydande mängd bröstvävnad. Patienten vet vanligtvis om ingreppet görs av medicinska eller kosmetiska skäl. För att få göra en bröstreduktion av medicinska skäl och därmed på bekostnad av landstinget, krävs att man tar bort en viss mängd bröstvävnad.

  Nedan listas några frågor som kan hjälpa dig att avgöra om du är i behov av en bröstreduktion:

  • Har du ont i rygg och nacke till följd av stora bröst?
  • Har du ihållande problem med utslag under brösten?
  • Har du svårt att träna på grund av för stora bröst?
  • Har du märken på axlarna efter tunga bh-band?
  • Är dina bröst kraftigt oproportionerliga i förhållande till resten av din kropp?
  • Är dina bröst stora och hängande?
  • Känner du dig självmedveten och/eller olycklig på grund av dina bröst?

  Om du svarat ja på någon av frågorna ovan är det förmodligen värt att genomgå en bröstreduktion.

  Möjliga komplikationer vid en bröstreduktion

  Den vanligaste komplikationen efter en bröstreduktion är asymmetri. Det ska dock nämnas att alla bröst av naturen är asymmetriska. En bröstreduktion kan hjälpa till att korrigera asymmetri, men det är orimligt att förvänta sig att brösten ska vara identiska. En annan potentiell komplikation är att man tar bort för mycket eller för lite vävnad under operationen. För att undvika detta kommer din läkare att spendera mycket tid innan operationen för att ta reda på vilken storlek du egentligen vill ha. En del kvinnor vill ha så små bröst som möjligt.

  Det finns dock en gräns för hur små brösten kan bli utan att man äventyrar säkerheten för patienten. En komplikation som redan diskuterats, men som måste betonas är ärrbildningen. Egentligen är ärrbildning ingen komplikation och ärren kommer att blekna, men aldrig helt försvinna. En bröstreduktion innebär troligen att du inte kan amma. Det föreligger också risk för att du tappar lite eller all känsel i bröstvårtorna. Vanligtvis återfår man känseln, men det kan man inte garantera. Andra komplikationer som man måste ta hänsyn till och som är en risk vid alla kirurgiska ingrepp, är risken för infektion, dålig sårläkning, ansamling av blod eller vätska och ojämn ärrbildning.

  Vad du kan förvänta dig under återhämtningen

  • Omedelbart efter operationen känner sig många groggy eller illamående. Detta har vanligtvis gått över efter en dag.
  • Många patienter har ont under de första tre till fyra dagar och ömhet under de två första veckorna.
  • Bli inte orolig om brösten är svullna och spända under de första sex veckorna efter operationen; de kommer att mjukna och börja hänga litegrand med tiden. Under ditt återbesök kommer läkaren att visa dig hur du ska massera brösten för att säkerställa att implantaten sitter som de ska. Eftersom kroppen läker asymmetriskt kan ett bröst vara mer svullet, göra mer ont och ha en högre positionering än det andra. Detta är normalt och du behöver inte vara orolig.
  • Svullnad och blånad är vanligtvis övergående inom två veckor.
  • Rosa ärr kommer tids nog att blekna och anta en normal hudton. Det kan ta upp till ett år innan ärret läkt helt och fått så minimalt med färg som det kan. Du kan uppleva att dina bröst blir stela. Så fort ömheten lagt sig bör du börja massera dina bröst för att mjuka upp dem. Tre månader efter operationen bör du massera dina bröst i duschen dagligen i 30 sekunder. Detta ska du fortsätta göra under resten av ditt liv. 
6. Under de första tre månaderna efter operationen kan dina bröstvårtor bli hyperkänsliga eller så kan du tappa känseln helt. Detta är vanligtvis övergående.

  Återhämtningstid efter en bröstreduktion

  En del patienter med stillasittande arbeten återvänder efter en vecka. Om jobbet kräver aggressiva armrörelser kan det ta upp till fyra veckor innan man kan börja arbeta. De flesta återvänder efter två veckor.

Nooshin Fesehatsion

Nooshin Fesehatsion

Leg. läkare

Dr Nooshin Fesehatsion är en av landets ledande injektionsspecialister och expert på trådlyft. Hon har utformat egna tekniker inom injektion för att framhäva kundernas bästa sida på ett så naturligt sätt som möjligt.

Dr. Nooshin specialiserade sig inom estetisk medicin genom Inject Academy och American Aestetic Association (AAA) samt genom utbildningar via workshops och interna utbildningar.

Doktor Nooshin Leg. läkare är verksam både i Sverige i Norge. Hon började sin bana inom gynekologisk kirurgi vid Universitetssjukhuset Karolinska Huddinge.