Bröstförstoring

Kategori:
 • Beskrivning

  Bröstförstoring är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen. När det utförs av en kompetent plastikkirurg är resultatet dramatiskt och med bara lite ärrbildning och återhämtningstid. Många kvinnor vill förstora brösten eftersom de vet att det ger dem mer självförtroende, att de känner sig attraktivare och att deras kläder kommer att sitta bättre. Dessa kvinnor har ofta övervägt en bröstförstoring under en lång tid.

  Andra genomgår en bröstförstoring eftersom deras bröst börjat hänga, antingen på grund av ålder eller barnafödande. Dessa kvinnor vill återfå den ungdomliga yppighet och klyfta som de en gång hade. En del vill återgå till den bröstform de hade i 20-årsåldern. Andra väljer, när de har chanson, att göra en mera dramatisk förstoring. Effekten av en bröstförstoring på bröst som börjat hänga är imponerande eftersom det lyfter bröstvårtan, fyller ut brösten och skapar en tydlig klyfta.

  Olika snitt vid en bröstförstoring

  Det finns tre snitt som de flesta plastikkirurger använder vid en bröstförstoring. För majoriteten av patienterna ger det areolära snittet det bästa resultatet. Snittet gör att implantatet kan placeras optimalt eftersom det placeras exakt där det ska sitta. Av de tre olika snittet är det detta som ger de minst synliga ärren eftersom vårtgårdarna läker bättre än vanlig hud. Detta är särskilt gällande då snittet placeras precis i vårtgårdens kant.

  De tre snitten är:

  • Submammärt – placeras i själva bröstvecket.
  • Areolärt – placeras på vårtgårdens kant där den mörkare huden möter den ljusare.
  • Axillärt – placeras i armhålan.

  Alla tre snitt kan ge utmärkta resultat. Snittet som lags på kanten av vårtgården ger väldigt precis placering av implantatet och för de flesta kvinnor är ärret nästan osynligt redan efter två månader. Snittet som lags i submammafåran, eller bröstvecket, kan ge utmärkta resultat men för visa kvinnor kan ärret bli bredare med tiden. Dessa snitt tenderar också att vara röda längre än de areolära snitten. Det axillära snittet kan också ge mycket goda resultat, men det är svårare att placera implantatet eftersom det placeras långt ifrån där det faktiskt ska sitta.

  Fördelar med en bröstförstoring

  Det finns många fördelar med en bröstförstoring. Dessa sträcker sig från en förbättring vad gäller hur dina kläder sitter till en förbättring av din självkänsla. Generellt är det två olika typer av kvinnor som har mest nytta av en bröstförstoring. Bägge är mycket behjälpta av ingreppet. Den första typen är de kvinnor som har naturligt små bröst, men som alltid velat ha stora bröst. Dessa kvinnor har ofta ett gott självförtroende, men tror att det självförtroendet skulle öka ytterligare med hjälp av större bröst. Den andra typen av kvinnor är de som utvecklat hängbröst, ofta som en effekt av barnafödande, ålder eller kraftig viktminskning. Dessa kvinnor vill få lika yppiga bröst som de en gång hade, och de kanske till och med vill ha lite större bröst än de hade tidigare. En bröstförstoring kan bara avhjälpa minimalt hängiga bröst, om bröstet hänger mycket måste man göra ett kompletterande bröstlyft. Detta kan göras utan implantat beroende på hur mycket bröstvävnad som finns kvar och vad patienten vill. Genom att öka bröstens volym med ett implantat kan bröstvårtan och vårtgården höjas litegrand.

  Nedan listas några anledningar till varför du kanske vill göra en bröstförstoring:

  • Du känner dig inte nöjd med sina små bröst.
  • Du känner att större bröst skulle få dig att känna dig mer attraktiv och därmed förbättra ditt självförtroende.
  • Du har svårt att hitta kläder eftersom dina brösts storlek inte harmoniserar med resten av kroppen.
  • Du har hängbröst till följd av ålder eller barnafödande.
  • Du vill ha mer klyfta.
  • En viktminskning gjorde dina bröst mindre och hängiga.
  • Dina bröst är olika stora.
  • Du känner att du inte kan ha sexiga kläder eftersom dina bröst är för små.
  • Du känner att din kropp är oproportionerlig och att höfterna är mycket större än dina bröst.

  Fördelarna med en bröstförstoring är betydande, men man måste också väga in nackdelarna. Till nackdelarna hör kostnaden för ingreppet, tiden då du måste vara sjukskriven, att du måste köpa nya kläder och möjligheten att du behöver ytterligare operationer.

  När är det nödvändigt med ett bröstlyft?

  Detta är en mycket vanlig fråga som det är svårt att svara på. Nedan ser du några av de variabler som man måste ta i beaktande för att kunna svara.

  Submammafåran eller bröstvecket sitter under bröstvävnaden. Generellt kan man säga att om bröstvårtan sitter över submammafåran är ett bröstlyft inte nödvändigt. Om bröstvårtan sitter mer än en centimeter under submammafåran är det högst troligt att ett bröstlyft är nödvändigt.

  Behöver jag ett bröstlyft om bröstvårtan sitter i höjd med submammafåran?

  Om detta är fallet avgörs behovet att ett bröstlyft av två faktorer. Det första är hur stort implantatet ska vara. Ett större implantat kan ge mer lyft. Det andra är vad som stör dig mest; lågt sittande bröstvårtor eller ärr runt vårtgårdarna? Även om ärren inte är jättesynliga är de fortfarande ärr.

  Är du en lämplig kandidat för bröstimplantat?

  För att avgöra om du är en lämplig kandidat kan du bara läsa ovanstående och se om något stämmer in på dig. De flesta som konsulterar din läkare angående en bröstförstoring har vetat länge att detta är vad de vill. Ofta har de också vänner eller släktingar som låtit operera sig. Det viktigaste är dock att man låter förstora brösten av rätt anledning! Gör det för din skull! Gör det inte för din mans skull, din pojkväns skull eller för någon annan skull. Gör det för att du tror att det kan ge dig bättre självförtroende, för att din kropp blir mer proportionerlig och för att du kommer att må bättre.

  Möjliga komplikationer kopplade till bröstförstoring

  De vanligaste komplikationerna vid en bröstförstoring är:

  • Fel val av storlek på implantaten – Ibland tycker patienter att deras implantat är för stora, men det är vanligare att tycka att de är för små. Sannolikheten för att en patient ska bli missnöjd kan elimineras med en ordentlig utvärdering innan operationen, samt rådgivning från vår erfarna kirurg. Implantatens storlek diskuteras alltid med din läkare under konsultationen. Under konsultationen får du också prova olika specialdesignade bh: ar som ska imitera hur dina nya bröst kommer att kännas och se ut. Patienter har uppgett att detta varit otroligt värdefullt för att kunna avgöra vilken storlek som är bäst.
  • Asymmetri eller felpositionering av implantaten.
  • Kapselkontraktur – När tjock ärrvävnad lägger sig över implantatet, vilket gör att bröstet blir hårt.
  • Känselförändringar i bröstvårtorna – Detta är vanligt omedelbart efter kirurgin, men går vanligtvis över. Bröstvårtan är ofta hyperkänslig under de första sex veckorna och kan vara ständigt styv. Detta kommer att gå över med tiden.
  • Infektion – Eftersom ett implantat inte är kroppseget, föreligger alltid viss risk för infektion. För att undvika detta får man antibiotika under och efter operationen som är minutiöst steril. Om det uppstår en infektion kan man behöva plocka bort implantatet.
  • Implantatet spricker – Om detta händer läcker saltlösning in i kroppens vävnader, vilket är ofarligt. I de flesta fall får du nya implantat av tillverkaren.
  • Rippling – Risken för detta reduceras kraftigt om implantatet placeras under muskeln. Rippling förekommer oftast om den egna vävnaden inte helt kan täcka implantatet.

  Vilka är för fördelarna med silikon jämfört med koksalt?

  Silikon har två stora fördelar:

  1. Det känns mer som riktig bröstvävnad. Den gel-liknande konsistensen känns mer naturlig än den vätskeliknande koksaltlösningen.
  2. Silikon minskar risken för rippling.

  Vilka är fördelarna med koksalt jämfört med silikon?

  Koksalt har flera fördelar jämfört med silikon:

  1. Sextio procent av människans kropp utgörs av koksalt. En spricka i implantatet gör bara att koksaltet spolas ut i kroppen. Silikon däremot stannar kvar i kroppen och är svårare att ta bort helt och hållet om implantatet skulle spricka.
  2. Snittet man lägger för att föra in silikonimplantat är lite längre än vid koksaltsimplantat. Detta beror på att man stoppar in koksaltsimplantat tomma och sedan fyller på dem, medan silikonimplantat är färdiga när de stoppas in.
  3. Koksaltsimplantat är billigare jämfört med silikon.

  Vad du kan förvänta dig under tiden som du återhämtar dig

  1. Omedelbart efter operationen känner sig många groggy eller illamående. Detta har vanligtvis gått över efter en dag.
  2. Många patienter har ont under de första tre till fyra dagarna och känner ömhet under de första två veckorna.
  3. Bli inte orolig om brösten är svullna och spända under de första sex veckorna efter operationen; de kommer att mjukna och börja hänga litegrand med tiden. Under ditt återbesök kommer läkaren att visa dig hur du ska massera brösten för att säkerställa att implantaten sitter som de ska. Eftersom kroppen läker asymmetriskt kan ett bröst vara mer svullet, göra mer ont och ha en högre positionering än det andra. Detta är normalt och du behöver inte vara orolig.
  4. Svullnad och blånad är vanligtvis övergående inom två veckor.
  5. Rosa ärr kommer tids nog att blekna och anta en normal hudton. Det kan ta upp till ett år innan ärret läkt helt och fått så minimalt med färg som det kan. Du kan uppleva att dina bröst blir stela. Så fort ömheten lagt sig bör du börja massera dina bröst för att mjuka upp dem. Tre månader efter operationen bör du massera dina bröst i duschen dagligen i 30 sekunder. Detta ska du fortsätta göra under resten av ditt liv.
  6. Under de första tre månaderna efter operationen kan dina bröstvårtor bli hyperkänsliga eller så kan du tappa känseln helt. Detta är vanligtvis övergående.

  Återhämtningstid efter en bröstförstoring

  En del patienter med stillasittande arbeten återvänder efter så lite som tre till fyra dagar. Om jobbet kräver aggressiva armrörelser kan det ta upp till fyra veckor innan man kan börja arbeta. De flesta återvänder efter en vecka.

Nooshin Fesehatsion

Nooshin Fesehatsion

Leg. läkare

Dr Nooshin Fesehatsion är en av landets ledande injektionsspecialister och expert på trådlyft. Hon har utformat egna tekniker inom injektion för att framhäva kundernas bästa sida på ett så naturligt sätt som möjligt.

Dr. Nooshin specialiserade sig inom estetisk medicin genom Inject Academy och American Aestetic Association (AAA) samt genom utbildningar via workshops och interna utbildningar.

Doktor Nooshin Leg. läkare är verksam både i Sverige i Norge. Hon började sin bana inom gynekologisk kirurgi vid Universitetssjukhuset Karolinska Huddinge.