Bukplastik “Tummy Tuck”

Abdominoplastik eller bukplastik är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen. På engelska kallas ingreppet ”tummy tuck” pga dess förmåga att effektivt skapa en åtstramad, platt mage.

Kategori:
 • Beskrivning

  Abdominoplastik eller bukplastik är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen. På engelska kallas ingreppet ”tummy tuck” pga dess förmåga att effektivt skapa en åtstramad, platt mage. Vid en bukplastik lägger kirurgen ett snitt precis ovanför blygdbenet och tar därefter bort överflödigt fett och hud.

  Dagens samhälle förespråkar en slank och ungdomlig mage. Detta är särskilt viktigt under sommarmånaderna där trender inom mode ofta fokuserar på midjan. De goda nyheterna är att när operationen utförs korrekt är patienterna oftast mycket nöjda med resultatet. De mindre goda nyheterna är ärret som ingreppet lämnar efter sig strax ovanför blygdbenet. Ofta sträcker sig ärret också upp på den nedre delen av magen. Om operationen utförs korrekt kan dock ärret enkelt döljas med underkläder. Det finns i huvudsak fyra olika typer av bukplastik: liten, standard, utvidgad och circumferent. Vilken typ som passar dig bäst avgörs under konsultationen med din läkare, som baserar beslutet på dina önskemål, mängden överskottshud, hudkvalitet, mängden överskottsfett samt kroppstyp.

  Liten bukplastik

  Det minst invasiva ingreppet av de fyra olika är det som kallas liten bukplastik. Kirurgen lägger då ett snitt i bäckenet som är relativt kort. Vanligtvis är det inte nödvändigt att flytta naveln. Den bästa kandidaten för det här ingreppet är någon som har ett överskott av fett och hud beläget nedanför naveln.

  Bukplastik – standard

  Standardingreppet är också det vanligaste. Det är ett utmärkt sätt att eliminera överflödig vävnad under navlen och resultatet är en mycket plattare mage och smalare midja. Ingreppet kan dock inte åtgärda fettdepåer på sidorna, detta kan bara åtgärdas med fettsugning eller genom en circumferent bukplastik. Om du har bara lite fett på sidorna är en fettsugning absolut den bästa metoden. Om du har mycket fett är en cirkumferent bukplastik det klart bästa alternativet.

  Utvidgad bukplastik

  En aggressiv eller utvidgad bukplastik ger hopp till patienter som inte är lämpliga för ett standardingrepp. Snittet löper ända till höfterna och det är viktigt att snittet lagts lågt så att även lågt sittande kläder kan bäras utan att ärren syns.

  Circumferent bukplastik

  En circumferent bukplastik är ett mycket aggressivt ingrepp som är reserverat för patienter med stora mängder överskottshud runt om hela magen och ryggen. En annan indikation för det här ingreppet är slappa höfter och hängande skinkor, som kan lyftas markant och få ett slankare och ungdomligare utseende. Det måste nämnas att eftersom detta är ett mera aggressivt ingrepp är det en mer komplicerad operation och ärrbildningen blir också därefter. Detta kommer att diskuteras under din konsultation.

  Fördelar med en bukplastik

  Fördelarna med en korrekt utförd bukplastik är många. De mest imponerande är att den lösa, slappa bukhuden försvinner. Något som många patienter trodde att de skulle få dras med hela livet. En annan betydande fördel är att den hud som tas bort oftast är den hud som är ansatt av hudbristningar. Förutom att ingreppet tar bort överflödig hud, fett och hudbristningar så stramas också den underliggande muskulaturen åt, vilket slätar ut magen och ger den tydligare konturer. Sammantaget leder det här ingreppet till en slankare och mera attraktiv figur.

  Är du en lämplig kandidat för en bukplastik?

  Det som avgör om du är en lämplig kandidat för en bukplastik är hur mycket överskottshud du har under naveln. Ofta är den här överskottshuden orsakad av betydande viktnedgång och huden har därefter inte kunnat krympa. Om du enkelt kan ta tag i eller nypa i lös hud på magen, är det troligt att en bukplastik skulle innebära en märkbar förbättring. Om huden istället känns tjock och inte särskilt slapp är det troligt att bukplastik inte är något för dig. Förmodligen är att en fettsugning är lämpligare. För att kunna avgöra vad som är mest lämpligt för dig måste din läkare undersöka dig.

  Tänkbara komplikationer vid en bukplastik

  Nedan är en lista på de vanligaste och viktigaste komplikationerna som kan uppstå vid en bukplastik:

  • Stora ärr. Det är viktigt att inse att alla bukplastikoperationer efterlämnar stora ärr. Ärrens totala längd beror på hur mycket överskottsvävnad som tas bort. Detta diskuteras mera i detalj med din läkare innan operationen.
  • Blodpropp. Blodpropp är vanligare efter en bukplastik än efter andra kosmetiska ingrepp. Risken kan minimeras om patienten bär stödstrumpor och börjar gå direkt efter operationen.
  • Infektion och svårighet att läka såren.
  • Ansamling av blod och vätska i såren.
  • Asymmetri och/eller konturirregulariteter.

  Återhämtningstid efter en bukplastik

  Du kommer att uppmuntras att börja gå omkring redan dagen efter din operation. Beroende på vad du jobbar med varierar sjukskrivningstiden. Om du har ett stillasittande arbete kan du återgå dit efter 10 till 14 dagar. Om ditt arbete kräver ansträngning måste du vara sjukskriven i upp till sex veckor. Du kan förvänta dig blånad och svullnad i området.

  Du kan återuppta lätt träning som inte kräver att du anstränger magmuskulaturen efter cirka fyra veckor. Att anstränga magmusklerna ska du vänta med i åtta veckor och när du väl börjar får det inte göra ont alls. Det mesta av svullnaden och blånaden har lagt sig efter tre veckor, men att läka helt tar minst sex månader. Ärr läker vanligen mycket metodiskt. Under de första sex till åtta veckorna blir ärren röda, därefter försvinner rodnaden och ärren blir också tunnare. Efter ett år är ärren vanligtvis mycket ljusa och lätta att dölja med underkläder.

Nooshin Fesehatsion

Nooshin Fesehatsion

Leg. läkare

Dr Nooshin Fesehatsion är en av landets ledande injektionsspecialister och expert på trådlyft. Hon har utformat egna tekniker inom injektion för att framhäva kundernas bästa sida på ett så naturligt sätt som möjligt.

Dr. Nooshin specialiserade sig inom estetisk medicin genom Inject Academy och American Aestetic Association (AAA) samt genom utbildningar via workshops och interna utbildningar.

Doktor Nooshin Leg. läkare är verksam både i Sverige i Norge. Hon började sin bana inom gynekologisk kirurgi vid Universitetssjukhuset Karolinska Huddinge.