Permanent hårborttagning med diatermi epilering

Diatermi är en permanent hårborttagningsmetod för områden med mindre, finare hår. Hakan, överläppen och brösten är exempel på områden där diatermi prioriteras som behandlingsmetod.

Med diatermi (epilering) kan man enkelt och smidigt avlägsna generande hårväxt genom att med en väldigt tunn nål gå in i hårsäcken och bränna bort näringstillförseln med växelström så att hårsäcken slutar växa. Man kan även avlägsna utvidgade blodkärl och fibromer med hjälp av epilering.

 • Beskrivning

  Diatermi

  Diatermi är en klassisk och effektiv metod som vanligen används på mindre områden där hårväxten inte är så tät som till exempel ansikte, haka, hals, överläpp, ögonbryn och runt bröstvårtor. Metoden används även för att ta bort hårstrån som saknar pigment och på områden där IPL inte ger resultat.

  Diatermi är en medicinsk behandling som är mycket effektiv. Det är dessutom den enda metoden som tar bort alla typer av hår permanent (notera att hårborttaging med IPL och laser inte är effektivt på alla hårtyper). Det kan användas på såväl tunna ljusa vellushår och tjocka hårstrån, oberoende hårfärg eller hudtyp.

  Tiden som det tar för ett hårstrå att börja växa tills det dör och ramlar av varierar väldigt mycket på olika områden på kroppen. Håret på huvudet kan exempelvis växa i upp till 7 år medan ögonbryn eller ögonfransar har en cykel som enbart sträcker sig över några veckor.

  När håret är i sitt ”växande stadium” (anagen fas) är behandlingen mest effektiv. En mycket tunn nål, som är kopplad till en diatermiapparat, förs ner i hårsäcken och en liten urladdning av energi frigörs vid basen. Värmen som uppstår vid basen av håret dödar hårsäcken, vilket förhindrar den från att kunna producera mer hår i framtiden.

  Alla hårstrån befinner sig förstås inte i den ”växande fasen” vid tidpunkten för behandling. Vissa hårstrån kommer sannolikt att befinna sig ”övergångsstadium” (katagen fas) eller ”vilande stadium (telogen fas). Därför måste behandling upprepas vid flera tillfällen för att varje hårstrå ska kunna behandlas när det befinner sig i rätt fas.

  Orsaker till ökad hårtillväxt

  Orsakerna till ökad hårväxt är många. Vanligt är att det finns en koppling mellan överproduktion av manliga hormon (androgener) och ”manlig” behåring hos kvinnor. Hirsutism är namnet på det kliniska tillståndet när kvinnor utvecklar manlig behåring i ansikte och på kroppen. Att ha väldigt mycket hår på både kropp och ansikte som kvinna är ofta ofarligt när man talar om den fysiska hälsan, men kan få allvarliga konsekvenser för den psykiska hälsan. Problemet uppstår ofta vid en hormonrubbning i samband med pubertet, graviditet, klimakteriet eller symptom vid sjukdom.

  Biverkningar

  Diatermi kan ge tillfälliga pigmentförändringar i huden som försvinner efter ett tag. Man ska inte utsätta huden för direkt solljus de närmaste dagarna efter behandlingen.
  Det kan uppstå mindre ärrbildningar vid hög strömstyrka eller hos en person med ömtålig hy. Med en certifierad, erfaren behandlare är riskerna minimala.

  Gör behandlingen ont?

  Den upplevda smärtan varierar självklart mellan olika individer men är också starkt beroende utav vilket område som behandlas. Nervtäta områden som till exempel överläppen upplevs ofta som smärtsamma. Därför är det vanligt att man använder bedövningskrämet som Emla inför behandling.

 • Område Pris
  Diatermi Första 5min 360kr
  Diatermi för ljust hår Efterföljande 5min 75kr
  1 timme 1000kr
 • Frågor & Svar

  Spelar det någon roll hur håret ser ut?

  Nej det gör det inte. Det kan vara tunt eller grovt och ljust eller mörkt. Detta är den stora fördelen med diatermi. Det fungerar på alla hår.

  Kan man behandla mörkhyade personer?

  Ja det går alldeles utmärkt.

  Finns det hår på kroppen man inte behandlar med diatermi?

  Vi behandlar inte hår i öronen eller i näsan. Inte heller vid genitalierna.

  Vad kostar det att ta bort hår med diatermi?

  Det beror på hur mycket som ska behandlas. Debitering sker på tid, med en startavgift varje gång. För att kunna göra en kostnadsbedömning av hela arbetet måste jag titta på Dig först.

  Hur många gånger behöver man gå på behandling?

  I genomsnitt behöver man behandla ett hår tre gånger. Är det mycket grovt behövs fler gånger, är det mycket tunt, färre. Har Du plockat med pincett är det också i regel fler än tre behandlingar per hår. Antalet besök beror på hur mycket man tar per gång och hur ofta man kommer. Man kanske delar upp ett område i fler delar och då blir det fler besök. Har man plockat med pincett senare än sex veckor före första besöket växer dessa hår olika fort tillbaka. Ett genomsnittligt antal besök kan vara 5-10 gånger.

  Hur ofta behandlar man?

  Det tar cirka fem veckor för ett hår att växa upp igen. Ett hår som är diatermibehandlat växer ut tunnare. Ett hår är mest känsligt i sin växtfas. Det är därför viktigt att man inte dröjer alltför länge mellan behandlingarna.

  Varför växer det ut igen?

  Man kan inte bränna ett grovt strå så hårt att det ger sig på en behandling. Man skulle då skada huden för mycket. Därför försvagar man det i omgångar.

  Gör det ont?

  Det svider till lite, men för de allra flesta är det inget problem. Man kan, om man vill, bedöva med Emlakräm en timme före behandling.

  Hur ser man ut efter en behandling?

  Området blir lite rött. Detta lägger sig dock på mindre än en timme.

  Ska man tänka på något särskilt efter en behandling?

  Som med all skadad hud ska man inte utsätta huden på det behandlade området för sol under cirka en vecka. Använder Du Sunblock är det ingen fara. För övrigt lever Du på precis som vanligt.

  Får man ta bort hår själv mellan behandlingarna?

  Ja, Du får klippa håren eller raka men inte plocka med pincett.

  När ska man inte genomgå en diatermibehandling?

  Om man har pacemaker.

  Är behandlingen permanent?

  Ja i de hårsäckar som är behandlade växer det inte ut något mer hår.

  Finns det några risker med diatermi?

  En väl utförd behandling innebär inga risker. Diatermi har funnits sedan slutet på 1800-talet och används förutom vid hårborttagning även av tandläkare och inom kärlkirurgi.

Nooshin Zakerkish

Nooshin Zakerkish

Medical doctor

MD Nooshin Zakerkish är en av landets ledande injektionsspecialister och expert på trådlyft. Hon har utformat egna tekniker inom injektion för att framhäva kundernas bästa sida på ett så naturligt sätt som möjligt.

MD Nooshin Zakerkish specialiserade sig inom estetisk medicin genom Inject Academy och American Aestetic Association (AAA) samt genom utbildningar via workshops och interna utbildningar.

Medical doctor Nooshin Zakerkish är verksam både i Sverige i Norge. Hon började sin bana inom gynekologisk kirurgi vid Universitetssjukhuset Karolinska Huddinge.